Evenemang - Konstutställning om Alfred Gustafsson - ctl00_cph1_image

Konstutställning om Alfred Gustafsson

Torparpojken Alfred Gustafsson från Nysocken blev formskärare på Ittala Glasbruk i Finland i början på 1900-talet och centralgestalt den i finska glashistorien. Nu i Eda Glasbruk.

I museibutiken på Iittala glasbruk i Finland finns en bok om glasbrukets historia: "Juodaan kunnes Iittala näkyy" (Vi dricker tills Iittala syns). I boken finns namnet Alfred Gustafsson och en bild av ett pressat brännvinsglas från 1892 med namnet "Arvika". Det visar sig att Alfred Gustafsson som var Iittalas främste snidare av pressglasformar under 1900-talets början, är en välkänd gestalt i den finska glashistorien. Fast ingen i bygden (Eda och Arvika) har hört talas om honom! Men lördagen den 18 april ägnas Öppet Hus på Eda Glasmuseum åt Alfred Gustafsson och man gästas av ättlingar och pressglasexperter från Finland. En av Alfreds formar har lånats ut från Finlands Glasmuseum i Riihimäki.

Arrangör
Eda Glasmuseum
Eda Folkets Park
67392 Charlottenberg
info@edaglas.com
+46 571-23101


http://www.edaglas.com

Namn
Eda Glasmuseum

Adress
Glasbruksvägen
67392 Charlottenberg

Beskrivning
Eda Glasmuseum, tidigare Eda Folkets Hus. Här finns förutom glasutställningen även en kafeteria, toaletter och kontorsutrymmen.

Vägbeskrivning
Skyltat Eda Glasmuseum från rv 61 i Eda Glasbruk.