Pilgrimsleden Eda

Pilgrimsleden i Eda och Västra Värmland följer den gamla pilgrimsvägen som kommer från Västergötland. Idag vandrar vi för att få ro att tänka och be. Vi stänger av det jäktiga vardagslivet.

Pilgrimsleden genom Eda kommun passerar bl.a. Boda krigskyrkogård, Koppom med Mumindalen och Rosariet samt badplatsen vid sjön Vadjungen. På sin väg mot Skillingmark och norska Vestmarka kan man dessutom göra små avstickare och besöka: Järnskogs kyrka, Stommens gamla kyrkplats, Järnskogs hembygdsgård med museet Beredskapsåra, Skillingmarks kyrka, Fågelåsens utsiktstorn, Bryelsegrottan (februari-mars) och Klevane gamla kyrkplats. På en landtunga i Askesjön låg en medeltida kyrka. Det sägs att den ljuskrona, från 1600-talet, som nu finns på Såguddens Museum kommer just härifrån. Övernattningsmöjligheter i Koppom och Skillingsfors. Matställen och butiker i Koppom och Skillingsfors. Det går att köpa speciella Pilgrimspass på Morokulien Turistcenter för den som samlar pilgrimsstämplar från Olavsvägarna. De kostar 20 kr. Mer digitalt material kring pilgrimsleden Västra Värmland finner ni på hemsidan. https://www.svenskakyrkan.se/arvika/material-att-ladda-hem kartor 14,15,16,17

Arrangör
Arvika Pastorat Pilgrimsled
Cisterngatan 25 - 27
67131 Arvika
arvika.pastorat@svenskakyrkan.se
+46 570728200


https://www.svenskakyrkan.se/arvika/material-att-ladda-hem

Namn
Pilgrimsleden Eda

Adress
Brogatan
670 41 Koppom

Beskrivning
Den sista delen av Pilgrimsleden som har sin utgångspunkt från Värmlandsnäs. Leden kommer in i Eda kommun väster om Krokebol, från Sulvik i Arvika kommun. Den följer den gamla banvallen via Koppom och Beted till Skillingsfors. Därifrån via kyrkplatsen i Klevane till riksgränsen mot Norge och Vestmarka.

Skyltat året om.

Eda guiden och Eda kartan 2021