Spökhuset

Efter besök av svenska och norska TV-team samt reportage i både svenska och norska veckotidningar så har Frammegården i Skillingmark blivit ett av landets mest kända spökhus. Öppet för övernattning.

Spökjägare har besökt platsen och dokumenterat aktivitet. Upplevelserna är olika men det som återkommer är att dörren till vinden går upp, tofflor som flyttar sig, det hörs människoröster, knackningar, snyftningar, fotsteg och mummel från övervången. I husets gästbok kan man läsa om besökarnas upplevelser. Se även Skillingmarks Hembygdsgård. Innan gården byggdes tjänade platsen som galgbacke, där människor avrättades under 1500- och 1600-talen. På nedre vången ligger "likrummet", ett mindre rum med kamin och en smal säng. Här har det avlidit minst en person. På övervåningen finns rummet med "den gråtande sängen". Historien från 1800-talet berättar att folk som kom till gården hörde gråt och hittade en kvinna med sitt döda barn i famnen. Den annan historia berättar att två barn ska ha blivit inlåsta i ett litet vindsrum och där dött av svält eller eventuellt frusit ihjäl. Detta hände också på 1800-talet. Många besökare har sagt att de sett eller hört barn i eller i anslutning till huset. En familj berättar att de lade upp en badboll, en fotboll och tennisboll på rad. Plötsligt far fotbollen med hög kraft in i rummet och mot ett stolsben. Alla fem familjemedlemmarna blev vittne till fenomenet. https://secured.sirvoy.com/engine/html/574eacbbd21cd.html

Arrangör
Skillingmarks Hembygdsförening
False
67041 Skillingsfors
False
https://www.facebook.com/frammegarden/

 

Namn
Skillingmark Hembygdsgård

Adress Skillingsfors

Beskrivning
Skillingmark Hembygdsgård även kallad "Spökhuset"

Vägbeskrivning
Vägbeskrivning från Arvika: Kör länsväg 172 mot Årjäng till Sulvik. Ta till höger mot Åmotfors. Kör raka vägen förbi Åmotfors, till Flogned. Ta höger till Skillingsfors. Kör så långt vägen går (ca 2 mil) då hamnar du på Spinnhjulet. Ta till höger mot Näsbacka och camping. 500m efter campingen finns Hembygdsgården till vänster upp en brant backe.

Eda guiden och Eda kartan 2021