Vit Älg


Världskändis

Den vita älgen i Värmland har blivit en världskändis sedan Eda kommuns dåvarande kommunalråd, Hans Nilsson fångade den vita älgtjuren den 11 augusti 2017 på en filmsekvens som har blivit en viral succé världen över. 

Älgtjuren som fångats på filmen är helt vit och har även en vit mjuk sammetsliknande beläggning på hornen. Men varför är den svenska älgen helt vit?

Leucism kallas fenomenet med de vita älgarna och det kan före­komma även hos andra ­arter, inklusive fåglar. Det innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls. Leucism för inte med sig några hälso­problem för djuret, förutom att det kan bli lättare att upptäcka för predatorer. Leucism kan dessutom vara partiell, så att delar av kroppen är färgad och delar av den är vit. 

Vita älgar är ovanligt men man räknar med att det finns cirka 100 stycken i Sverige, och främst i Värmland. Även om vita älgar är sällsynta tror man att antalet har ökat under de senaste åren. Fler har sett vita älgar och jägare avstår från att döda de vita älgarna och därmed är den mer skyddad än den vanligare bruna älgen, men det finns inga statistiska belägg för att det blivit vanligare med vita älgar.

I en intervju med engelska BBC i slutet av 2017 berättar Hans Nilsson mer om den vita älgen.

Vit älg (White Moose)

Vit Älg

Eda guiden och Eda kartan 2021